Skip to main content

BALATONI HALÁSZLÉ

A halászlék különféle nemei között megkülönböztetjük a dunait, a tiszait és az előbbieknél eredeti formájában vékonyabb, a Tisza-Maros torkolatvidékén főzött halászléhez közel álló, szintén alaplé készítésével induló balatoni halászlét, amelyet számos változatban főznek szerte a Balaton partján.

Ebbe a „ritkás” hallébe a népi receptek szerint bőséggel került hagyma, módjával paprika és sok apró hal, főleg dévér, garda. Számos helyen az alaplé alkotója lett a burgonya is.
A Balatoni halászlé tradicionális étel, a balatoni turizmus, a vendéglátás fontos eleme.
A XIX. század elejéről fennmaradt írásos dokumentumok bizonyítják, hogy hazai szempontból meghatározó, a magyarságra jellemező és közismertnek tekinthető étel, mely öregbíti hírnevünket.

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 kg egész ponty
- 4 púpos evőkanál kalocsai, házi paprika
- só
- 1 csapott evőkanál paradicsompüré vagy 1 darab friss paradicsom
- 1 darab zöld erős paprika, fokhagyma, 5 darab vöröshagyma

Elkészítés:
A pontyot megtisztítjuk, és részeire bontjuk. A fejet kettévágjuk, és vékonyan besózzuk. A halat beirdaljuk, ezután kb. másfél-kétujjnyi széles szeletekre vágjuk. A halszeleteket vékonyan bedörzsöljük sóval úgy, hogy kívül az irdalásba a vágási felületeken, és belül is jusson mindenhová só. Vigyázzunk, nehogy túlsózzuk, de azért egyenletes legyen a sózás. A belsőségeket is le kell sózni, és legalább 2-3 órán át hagyni kell a sóban állni.
A vöröshagymát felszeleteljük, és a halfőző edény aljára tesszük. Erre rárakjuk a lesózott halfejeket, a farkakat, és a többi apróságot. Ráöntünk 2-2,5 liter vizet. Teszünk a tetejére egészben 1 db zöldpaprikát, és hozzá adjuk a fokhagymát.
Amikor lobogva forr, bele kell tenni a 4 evőkanál paprikát és a paradicsompürét vagy a friss paradicsomot. Ennek az a célja, hogy a hal ne főjön szét. A belsőségeket és a besózott halszeleteket „félidőben” kell beletenni, ezután lehet a sót véglegesen beállítani (forrás után 15-20 perccel).
A főzésre nagyon kell vigyázni. Úgy kell a halászlét főzni, hogy az mindig nagyon erősen forrjon. Mintegy 20 perc múlva a paprika szétfő, de tovább kell főzni a halászlét kb. 35-40 percig úgy, hogy az összes enyvtartalom kifőjön belőle, de a hal ne essen szét.
Kb. 5 perccel azelőtt, hogy befejezzük a főzést, egy kávéskanálnyi piros őrölt paprikát még szórunk a halászlébe a paprika illata, aromája miatt. Ilyenkor még lehet némi erős őrölt paprikával hinteni.
Tálaláskor óvatosan szedjük ki egy tálba a halászlevet, és másik tálra a halszeleteket gusztusosan egymás mellé fektetve.

halaszle2

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

BALATONI HALÁSZLÉ

Szakterületi kategória:

turizmus és vendéglátás

Megyei Értéktárba felvéve:

2014. február 25

Felvételre vonatkozó döntés:

13/2014. (II. 25.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Veszprém Megyei Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal: