Skip to main content

BARICSKA CSÁRDA

A csárda a Balatonfüred-Csopaki borvidék, a Balaton észak-keleti részén, a tóval párhuzamosan húzódó hegyvonulat lankáin, a hegyek által körülvett völgyek, medencék oldalain terül el. Magyarország kiemelkedő minőségű borvidéke, ahol a szőlő- és bortermelés első írásos emlékei egyben a magyar szőlőművelés kezdeteiről is tanúskodnak.A szerzeteseknek köszönhetően a szőlőművelés és a borászat színvonala évtizedekkel megelőzte más tájak fejlődését. A Baricska csárda e borvidéken 1811-ben valószínűleg már működött, bár Zákonyi Ferenc szerint már a XVIII. században is emlegették egykorú iratokban. Az épületben őrzött régi prés a belevésett évszám szerint 1833-ban készült. Az épületet 1970-ben Németh István tervei alapján alakították át.

A XVIII. században, a török hódoltságot követően, a főbb kereskedelmi utak mentén gombamód szaporodtak az úgynevezett „csárdák”, melyek népszerűek lettek az akkori közemberek körében, mivel a csárdabeli időzés alkalmat szolgáltatott a napi hírekben való tájékozódásra, értesülésszerzésre, valamint távolabbi vidékek népével való érintkezésre. Veszprém megye, mint a Bakonnyal és Balatonnal határolt terület, elhelyezkedésénél fogva is táptalaja volt a csárdák nyitásának és remek otthona a virágzásuknak, mivel a csárdák a jelentősebb vásáros helyekre vezető utak mentén félnapi, egynapi járásra álltak, ahol a közigazgatás nehezen ellenőrizhette őket.
A csárdák – évszázados virágzást követően – akkor indultak pusztulásnak, amikor a vasút átvette a forgalom lebonyolítását. Néhány, főképpen nagyobb település tőszomszédságában található csárda azonban fennmaradt és máig a magyar gasztronómia tradicionális alapjaira épülő, hazai ételeket kínál vendégeinek.
A Kádár-korszakban kiszolgált sok tízezer nyaraló révén legendássá váló Baricska csárda a kétezres évek elején válságba került, majd néhány évre bezárt. A 2013-ban újra nyíló Baricska csárda merész tulajdonosai azt a célt tűzték maguk elé, hogy e vendéglátóhely legyen a gasztronómia, a borkultúra, s a kultúra egy olyan szentélye, amely hirdeti a Balaton-környéki borászatok és a magyar ételkészítés hagyományait, hírnevét.
A korai étlapból is kiderül, hogy a helyi alapanyagok, sajátos, a környéken beszerzett kiváló minőségű hozzávalók (erdei vadak, bakonyi gombák, balatoni halak és borok) felhasználásával készült ételek jellemezték konyháját, melyet a csárda a mai napig megőrzött. A csárda beszállítói helyi gazdálkodók, termelők; házi szörpök, sajtok, tészták, kistermelői borok, házi húsáru és balatoni halak szerepelnek a mai étlapon is.

A Baricska csárda páratlan környezete, a vadszőlővel fedett, hűs terasz, valamint a pompás balatoni panoráma remek alapot adnak a kedélyes csárda-hangulatnak. Évszázadokon átívelő gazdag múlttal és országosan ismert névvel bír, olyan értéket képvisel, mely hű a magyar hagyományokhoz, erről árulkodik a meszelt falak, a piros muskátlik, a nehéz faasztalok és a cigányzene rusztikus egyvelege. Persze, a vendégek elégedettségét a hagyományos, ízletes magyar ételek átgondolt, kicsit modernizált felszolgálása hozza meg.

Baricskakulso

Baricskaetlap1

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Baricska csárda, Balatonfüred

Szakterületi kategória:

turizmus és vendéglátás

Megyei Értéktárba felvéve:

2014. május 28

Felvételre vonatkozó döntés:

69/2014. (V. 28.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Balatonfüred Városi Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal: