Skip to main content

Ajka Kristály

A Bakony hegység erdeiben, a XVIII-XIX. században több üveghuta is működött, a hutaüveg készítésekor ugyanis nagymennyiségű faanyagra volt szükség. A bakonyi huták hagyományaira épült fel 1878-ban egy új típusú üveghuta, az Ajkai Üveggyár, amely kiemelkedett a középkori módszerekkel dolgozó erdei huták sorából, az üvegolvasztáshoz a fa helyett ajkacsingeri szenet használt. A gyár legfontosabb termékei akkor a lámpacilinderek és a gyógyszeres üvegek voltak.

1891-től az új tulajdonos felvirágoztatta az üveggyártást. A fejlesztésnek köszönhetően csiszolt, vésett, aranyozott palackok, talpas serlegek és poharak készültek, termékeik a külföldi piacokon is feltűntek. Az Ajkai Üveggyár aranyéremmel kitüntetett résztvevője volt az 1900-as Párizsi, 1904-es St. Lousi-i és az 1896-os millenniumi kiállításoknak.
1948-ban a gyárat államosították. Az 1950-es 60-as években a fúvott, színtelen és színes káliüvegből készült: aqvamarin, ametiszt, amber és füstszínű kehely- és pohárszériák voltak népszerűek. A csiszolásnak akkor lett igazán kiemelkedő szerepe, amikor 1964-ben bevezették a 24%-os ólomkristály üveg gyártását. A világpiacon az ólomkristályt kedvelő vásárlók a száz évvel ezelőtt elterjedt mintákat pl. a forgócsillaggal díszített kelyheket keresték és keresik még ma is.
Az iparművészek ennek ellenére igyekeztek újítani, pl. a hagyományos formájú kelyheket matt rózsával díszítették. Ez az ún. „rózsás dekor”, sok éven át kedvelt motívuma lett a tervezőknek és a vásárlóknak egyaránt.
Az 1980-as években a gyárat a technikai sokszínűség jellemezte. A színtelen és színes káli üveg és ólomkristály üveg mellett bevezették az ún. „überfangos”, vagy más néven kétrétegű üveg gyártását. A kelyheket, poharakat, korsókat, palackokat valamint vázákat, tálakat főleg csiszolással és gravírozással tették és teszik ma is változatossá.
Az üzem a 90-es években Ajka Kristály Üvegipari Kft. néven ismét magántulajdonba került.
Abban az időben kísérletezték ki a háromrétegű, cameo üveget: a 3 vagy 4 rétegű üveget több lépcsőben, homokfúvással távolítják el egymásról. Ezzel a technológiával készülnek szecessziós stílusú és modern lakberendezési tárgyak.

A gyár az évek során megőrizte és magas színvonalra fejlesztette a kézműves üvegipari gyártási módszereket és eljárásokat. A hagyományos formák mellett új és modern formákat és dekorokat alkalmaznak. A formatervezett iparművészeti üvegtárgyakat csiszolással, gravírozással, homokfúvással vagy festéssel teszik változatossá, az iparművészek napjainkban is a technikai és esztétikai sokszínűség létrehozására törekszenek
A manufakturális eszközökkel gyártott – több mint 100 éves szakmai kultúrán alapuló - speciális összetételű termékek országszerte és határainkon túl is ismertek és elismertek. Az Ajka Kristály termékek méltán reprezentálják a magyar iparművészetet.
A sorozatgyártott használati tárgyak mellett számos kisszériás egyedi termékkel is büszkélkedhetnek: Ajkán készült a Prima Primissima Alapítvány díjazottjai részére a dicsőséget és kitartást szimbolizáló Kincsem ló ólomkristály szobra.

kristalykeszlet

kristalylo2

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Ajka Kristály

Szakterületi kategória:

kulturális örökség

Megyei Értéktárba felvéve:

2013. december 19

Felvételre vonatkozó döntés:

6/2013 (XII.19.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

"Ajka Települési Értéktár Magyar Értéktár"

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal: