Skip to main content

Felsőörsi Bűnbánó Magdolna prépostsági templom

felsoors templom

A Balaton-part legkiemelkedőbb román-kori emléke a felsőörsi prépostsági templom. Feltehetőleg Miske ispán és felesége, a Miskék nemzetsége tekinthető a prépostság alapítóinak, akik a templomot a 12–13. század fordulóján építtették.

A hatalmas, vörös homokkő templom a tatárjárás után, valószínűleg spanyol mintára épült. Elsőként kváderkövekből rakott tornyát emelték a XIII. század elején, majd a többi része az 1250-60-as években épült. A hajó gótikus boltozata a XIV. század második feléből való. A török időkben megrongált épületet Padányi Bíró Márton, a későbbi veszprémi püspök itteni prépostsága idején állították helyre, és a kor ízlésének megfelelően részben barokk stílusban építették át a XVIII. század közepén.

A templom legértékesebb és legszebb része tornyának gazdag architektúrájú homlokzata. A torony teljes egészében kváderkövekből épült, a többi rész viszont terméskőből és csak a sarkokat és egyéb részleteket rakták faragott kövekből. A timpanonos oromzatú, bélletes kaput kétoldalt pillérek, figurális faragású oszlopok díszítik. A homlokzat különleges dísze a második szint három, oromzatos, félköríves, egymástól kettős csomóval elválasztott ablaka. Ezek az ún. Herkules-csomók –melyek hazánkban ezen kívül csak Pannonhalmán fordulnak elő – bizonyítják a templom ősiségét, a démonok elleni védekezést szolgálták. A vörös kváderkövekből épült templom kapuja a jáki templomra emlékeztet

A templom berendezése barokk kori, figyelemre méltó a szép paraszt barokk főoltár és a szószék. Különleges a háromhajós templom főhajója a vörös kő diadalívvel és a fehér pillérekkel és falakkal. A vörös kőből faragott bordás keresztboltozatú helyiség valószínűleg az Örsi család alapító tagjainak temetkezési helye lehetett. Innen keskenyívvel nyílik a templomhajó. A barokk kori orgonán nyaranta hangversenyeket is rendeznek.

A templom építtető Örsi–család – feltehetően a templom építésével egyidejűleg – egy világi prépostságot alapított a Mária Magdolnáról elnevezett templom mellé. Szent Mihály oltárát Örsi I. Miske ispán második felesége, Margit asszony állíttatta.

Figyelemreméltó a templom főbejárata feletti kőből faragott portál. Ezen középen egy püspöksüveges alak látható, baljában pásztorbottal, jobbjával áldást osztva. Mellette jobbra egy férfi, balra egy női alak, bizonyára az alapító házaspár. A kapubéllet oszlop és pillérfejezeteit akanthus-féle levelek díszítik, s ezeken emberi és állati (madár, oroszlán) alakok faragott képei láthatók, kissé torzók, mintha a jó és rossz közötti küzdelmet ábrázolnák.

1963-ban Dr. Körmendy József prépost kezdeményezésére mintegy két és fél éven keresztül tartó kutató ásatásokkal kezdődött meg a templom helyreállítása, s nyerte el a ma is látható formáját. A templom körül terült el a falu temetője, melyet az ásatások is megerősítettek. Ekkor találták meg számos helyen a vörös kváderköveken az építőmesterek kőbe vésett mesterjegyeit.

felsoors templom2

felsoorsi templom3

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Felsőörsi Bűnbánó Magdolna prépostsági templom

Szakterületi kategória:

épített környezet

Megyei Értéktárba felvéve:

2021. szeptember 23

Felvételre vonatkozó döntés:

19/2021.(IX.23.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Felsőörs Települési Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

Telefon:

E-mail:

Weboldal:

http://www.felsoors.hu/katolikus_templom