Skip to main content

Purgly kastély – Ányos kúria

 

A Nagyesztergár településen található – helyben Purgly kastélyként emlegetett – Ányos kúria, eredeti kialakításában viselte a kúriaépítészet típusjegyeit, amelyeket azonban a XX. század második felében jelentős átépítések romboltak. A település központjában évtizedek óta üresen álló épület országos műemléki védelem alatt áll, a helyi önkormányzat szándéka szerint felújítva vonzó célpontja lehet a megyei turizmusnak.

Az 1820-as években Ányos Ignác lett Nagyesztergár tényleges földesura. Halálát követően három fia és három lánya osztozkodott a vagyonon, Nagyesztergár a három fiútestvér tulajdonában maradt. István fia kapta a legtöbbet, az Ignác által felépített házat, léces téglafallal kerített udvarral, benne számos állattal, pajtával, kúttal, valamint a kerékgyártó és a birkás házával. Az Ányosok birtoklása a XIX. század végéig bizonyított, a barokk épület 1925-ben már Purgly Pál birtoka, aki leányági örökösödés révén jutott hozzá. Egy századfordulóról származtatható fényképen az utcai homlokzat még sima, mentes a két kiugró szobától, kilenc ablak számolható rajta, egyszerű lekontyolt nyeregtető fedi, kis padlásablakokkal.

A földszintes „U” alakú, több helyen bővített, nagykiterjedésű épület a községközpontban, közvetlenül a Zirc- Dudar műút mentén áll. A sok átalakítás, toldozgatás ellenére jó tömegű, tájba illő, ízléses kúria alakult ki, s bár egységes homlokzati stílussal nem jellemezhető, felfedezhető az igyekezet a barokk jelleg megtartására, illetve kialakítására. Az ismert korai ábrázolások „L” alakkal mutatják, alaprajzi rendszere egytraktusos, oldalfolyosós, mely az eredeti szakaszon még hevederívek közötti csehüveg boltozattal fedett. A nagylendületű oromfalak, a klasszicizáló portikusz, az utcai szárny kiugratott szobái, a finom részletekkel gazdagított oszlopos- íves kocsi aláhajtó és veranda legjobb esetben is a századforduló terméke. A háború utáni kényszerű és szakszerűtlen feldarabolása belsőleg kiforgatta mivoltából. Előbb termelőszövetkezet, majd az Állami Gazdaság üzemegysége talált benne helyet, az épület azonban egyre romosabb állapotba került. Az épület- és tetőszerkezet felújítását, az elvadult kastélykert kitisztítását és megújítását követően, új funkciókkal – rendezvényhelyszín, kiállító tér, szálláshely – megtöltve a kúria a Kék túra útvonal egyik ékkövévé is válhat.

Purgly kastely

Purgly kastely2

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Purgly kastély – Ányos kúria

Szakterületi kategória:

épített környezet

Megyei Értéktárba felvéve:

2022. június 23

Felvételre vonatkozó döntés:

24/2022. (VI. 23.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Nagyesztergár Települési Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

8415 Nagyesztergár, Radnóti Miklós u. 41.

Telefon:

E-mail:

Weboldal:

https://nagyesztergar.hu