Skip to main content

Bányászati Múzeum, Őslény- és Kőzettár

Hazánk első szabadtéri skanzen műszaki emlékmúzeumát, az ajkai Bányászati Múzeum létesítményeit 1965-ben avatta fel Dr. Faller Jenő, a Központi Bányászati Múzeum igazgatója.

A megnyitást követő évtizedekben létesült az épületeket körülvevő géppark, az 55 m hosszú bemutató táró, valamint az egykori bányamentő-állomás épületében kapott helyet az Őslény- és Kőzettár. Az épületeket és a gyűjteményben található Schlick aknaszállító gőzgépet az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség 1983-ban műemlékké nyilvánította.

A múzeum állandó kiállításai az ajkai szénbányászat történetét, szellemi és tárgyi emlékeit mutatják be. A múzeum főépülete az akna szállítógépháza, benne a magyar gépipar 1903-ban készült remekművével: a Schlick ikerdugattyús gőzgép olyan állapotban található, ahogyan 1959-ben befejezte működését. Itt láthatók a bányavilágítás eszközei, bányamérő műszerek, mentőkészülékek is. Az aknaház külső falán helyezték el a bányászáldozatok emléktábláját. Az eredeti kovácsműhelyben megtekinthetők a korabeli szerszámok és a vas izzítására szolgáló tűztér. Az 1977-ben felavatott bemutató-táróban feltárul a bányák föld alatti világa, valamint az ország legteljesebb acél és fémtámbiztosító-szerkezeteinek gyűjteménye. A 3000 m2 nagyságú udvaron kialakított bányagép-skanzenben az egykor használt, illetve a napjainkban is alkalmazott eszközök tekinthetők meg, és itt látható az a csille, amiben az utolsó szénszállítmányt hozták fel a bányából 2004-ben. Az ásvány-, kőzet- és őslénytár kiállítást 1978-ban nyitották meg a Bányásznapon, bővítését követően mára már több mint 1000 kőzettípus, ásvány, kristály színesíti a gyűjteményt a Föld minden részéről. Kiemelt helyen találhatók a térségben bányászott szén, bauxit és mangán kőzetek, köztük a településről elnevezett ajkait ásvány, amely egyfajta borostyán, a kréta-kor megkövesedett, nagy kéntartalmú fenyőgyantája. A kiállításon megismerhetők az ősállatvilág egyedei is, a paleozoikumtól a holocénig.

Az ajkai szénbányászat 100. évfordulóján, 1965. augusztus 6-án az egykori bányaterületen megnyílt múzeum folyamatosan bővül, a gyűjtemény mind a város, mind a megye szellemi és ipartörténeti örökségének meghatározó eleme. 

banyaszatimuzeum

 

banyaszmuzeum2

Információk

A nemzeti érték megnevezése:

Bányászati Múzeum, Őslény- és Kőzettár

Szakterületi kategória:

épített környezet

Megyei Értéktárba felvéve:

2022. június 23

Felvételre vonatkozó döntés:

23/2022. (VI. 23.) VMÉB hat.

Értéktár, amelyben szerepel:

Ajka Települési Értéktár

Az érték fellelhetősége:

Cím:

8400 Ajka, Parkerdő

Telefon:

+36 30 949 0588

E-mail:

Weboldal:

http://nagylaszlovmk.hu/banya/index.html